petak, 25. travnja 2014.

Drezdenski kolač


Sastojci

  • maslac: 100 g
  • šećer: 60 g
  • brašno: 200 g
  • jaje: 1
  • prašak za pecivo: na vrh noža
  • mahuna vanilije: 1
  • jaje: 1
  • svježi sir: 500 g
  • šećer: 130 g
  • grožđice: 100 g
  • skuhani puding od vanilije: 130 g
  • limun, korica: 1
  • jaje: 4
  • maslac: 160 g
  • šećer: 150 g
  • skuhani puding od vanilije: 370 g
  • listići badema: 50 g
  • šećer u prahu:

Priprema

Puding od vanilije skuhati po uputi i ohladiti.
Za tijesto I: Maslac sa šećerom izraditi, dodati brašno, jaje i prašak za pecivo. Tijesto dobro izraditi. Zamotati u foliju za očuvanje svježine i ostaviti u hladnjaku oko 1 sat. Jedan lim za pečenje (26 x 26 cm) namazati uljem i posuti brašnom. Tijesto staviti u lim za pečenje i razvaljati s malim valjkom za tijesto ili čašom. Nabockati vilicom, prekriti papirom za pečenje i obilno nasuti suhe mahunarke (suhi grašak, slanutak, leće ili nešto drugo) – to se zove slijepo pečenje i staviti peći oko 10 min. na temp.180 °C. Pečeno tijesto izvaditi iz pećnice i papir zajedno s mahunarkama ukloniti.
Za tijesto II: Mahunu vanilije po dužini zarezati i nožem ostrugati srž. Svježi sir, jaje, šećer, srž vanilije, grožđice, 13 dag kuhanog pudinga i fino naribanu koricu od 1 limuna dobro izmiješati. Staviti na pečeno tijesto i glatko izravnati.
Za tijesto III: Žumanjke zajedno s maslacem i šećerom pjenasto izmiješati. Preostali kuhani puding (37 dag) postepeno dodavati žumanjcima, miješajući. Bjelanjke čvrsto izraditi, dodati masi od žumanjaka i metlicom za snijeg lagano umiješati. Tijesto od jaja izliti na tijesto od sira, posuti štapićima ili listićima badema te staviti peći oko 1 sat na temp.180 °C. Kolač mora biti svjetao odozgo, odnosno ako počne dobivati pretamnu boju prekriti papirom za pečenje. Pečeni kolač ostaviti da se ohladi. Prije serviranja kolač narezati i obilno posuti šećerom u prahu.

Izvor: http://www.ljiljananieder.com/

0 komentari:

Objavi komentar