nedjelja, 11. svibnja 2014.

Torta iz šerpe

Copyright

  • Sastojci:
    Kora 1:
    2 jaja
    6 kasikasecera
    10 kasikamleka
    6 kasikamlevenih oraha
    6 kasikabrasna
    1/2praska za pecivo
    Kora 2:
    2 jaja
    5 kasikasecera
    2 vanilin šećera
    10 kašika mleka
    10 kašika brašna
    1/2praška za pecivo
    Fil:
    1 litar mleka
    10 kašika šećera
    100 g čokolade za kuvanje
    250 g margarina
    150 g mlevene plazme
    150 g mlevenih oraha
    Dekoracija:
    100 g šlag krema
    2 dl kisele vode
  • Priprema:
    Kore:
    Umutiti belanca sa šećerom, dodati žumanca, mleko, orahe, brašno i pr.za pecivo Umućenu masu sipati u šerpu, obloženu pek papirom.
    Peći oko 25 min.na 180 C.
    Pečenu koru odmah izvaditi iz šerpe i skinuti papir. Dok se peče prva kora, umutiti sastojke za drugu koru. Ispeći na isti način, u istoj šerpi. Ohladjene kore preseći vodoravno, tako da se dobiju 4 kore.
    Fil:
    U mleko dodati šećer i staviti da provri. Odmah dodati margarin i cokoladu,mesati da se sve rastopi. Skloniti sa vatre i dodati keks i orahe. Na dno šerpe, u kojoj su se pekle kore, sipati kutlaču vrućeg fila, staviti braon koru, preliti filom, pa žuta kora, opet fil..i ponoviti postupak još dva puta. Kad se stavi četvrta kora i prelije preostalim filom, malo pritisnuti prstima, da sve bude natopljeno. Ja nisam, zaboravih, pa mi tortica šarena.
    Odložiti šerpu na hladno mesto, na 2-3 h. Najbolje je da odstoji preko noći, ako vam se ne žuri. Nakon toga, pladanj za torte staviti na šerpu, okrenuti i sačekati da torta sama ispadne na pladanj. Umutiti šlag krem sa kiselom vodom i premazati celu tortu. Dekoracija, po želji.
    Napomene:
    Koristila sam šerpu od 5 L.
    Umesto oraha, u fil možete dodati lešnike, kokos..jednako je lepa.
Izvor: oklagija.rs

0 komentari:

Objavi komentar