ponedjeljak, 28. travnja 2014.

tunel torta

tunel torta

Sastojci

  • Za podlogu

  •  200 gmljevenog keksa
  •  200 gmljevenih oraha
  •  100 gčokolade za kuvanje
  •  100 gšećera u prahu
  •  125 gmargarina
  •  1 komnarandža kora i sok (50 ml)
  • za fil

  •  750 mlmlijeka
  •  7 kašikašećera
  •  6 kašikadobro punih gussnela
  •  125 gmargarina
  •  200 gčokolade za kuvanje
  •  100 gbijele čokolade
  • i još

  •  250 gpiškota

Priprema

Težina:Jednostavno
  1. 1
    Izmiješati keks, orahe, šećer i koru narandže. Istopiti margarin, dodati izlomljenu čokoladu i miješati da se čokolada istopi.Sipati u suve sastojke, dodati sok od narandže i izmiješati. Na odgovarajućoj tacni oblikovati valjak dužine oko 27 cm i ostaviti da se ohladi dok se napravi fil.
  2. 2
    Gustin razmutiti sa malo hladnog mlijeka, ostatak mlijeka i šećer kuvati pa sipati gustin i brzo miješati dok se ne zgusne. Ostaviti na hladnom i povremeno miješati.
  3. 3
    Margarin sobne temperature umutiti pjenasto, umutiti i gustin pa sjediniti s margarinom.
    Od smjese odvojiti 1/3 pa umiješati 100 g istopljene bijele čokolade.
    U ostatak kreme umiješati 200 g istopljene tamne čokolade. 
  4. 4
    Od bijele kreme odvojiti 1/3 i premazati preko podloge. Preko bijele kreme premazati tanak sloj tamne kreme, slagati piškote (malo ih namočiti u mlijeko ili sok od narandže) s malim razmacima (po širini 6 piškota, po dužini 2,5).Prazninu između piškota popuniti tamnom kremom i premazati samo toliko da se prekriju piškote.
  5. 5
    Premazati ostatkom bijele kreme, opet tanak sloj tamne kreme pa piškote (7 piškota po širini) popuniti prazninu između piškota i premazati ostatkom kreme. Ukrasiti po želji.
Izvor: www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar