utorak, 29. travnja 2014.

Krem šnite od vanilije


Sastojci

  • TIJESTO:
  • smrznuto lisnato tijesto: 340 g
  • KREMA:
  • mlijeko: 1,3 l
  • mahuna vanilije: 1
  • puding s okusom vanilije: 3 vrećice
  • šećer: 100 g
  • šećer: 1 žlica
  • jaja: 3
  • sol: na vrh noža
  • GLAZURA:
  • šećer u prahu: 100 g
  • limunov sok: 6 žličica
  • voda: 2 – 3 žličice

Priprema

Tijesto: Smrznuto tijesto staviti na radnu plohu, prekriti folijom za očuvanje svježine (da se ne osuši) i ostaviti da se odmrzne. Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela i na radnoj plohi, posutoj brašnom, od svakog dijela razviti kvadrat veličine 24 x 35cm. Pećnicu zagrijati na 200 °C. Na poleđinu lima za pečenje staviti papir za pečenje. Zatim na papir staviti jedno tijesto, vilicom dobro izbosti i peći u pećnici 11 – 12 minuta. Pečeno tijesto zajedno s papirom skinuti s lima i ostaviti da se hladi. Drugi dio tijesta također staviti na poleđinu tepsije prekrivenu papirom te tijesto djelomično narezati na kvadrate 7 x 4 cm (također dobro vilicom izbosti) i staviti peći (reže se zbog lakšeg rezanja šnita). Pečeno tijesto ostaviti da se hladi.
Krema: Mahunu vanilije po dužini zarezati i srž vanilije nožem ostrugati. Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke zajedno s malo soli čvrsto izraditi. Na kraju u bjelanjke umiješati 1 žlicu šećera. 3 vrećice pudinga izmiješati sa100 g šećera, dodati 3 dl mlijeka, žumanjke i dobro izmiješati (bez grudica). 1 l mlijeka zajedno sa srži vanilije zakuhati, skloniti sa štednjaka i metlicom za snijeg umiješati mješavinu pudinga. Temperaturu smanjiti, puding vratiti na štednjak i kuhati neprestano miješajući, sve dok se puding ne stisne i postane kremast. Zatim skloniti sa štednjaka i odmah metlicom za snijeg umiješati snijeg od bjelanjaka. NE mikserom!
U lim veličine tijesta staviti nenarezano tijesto, izliti kremu, izravnati i odozgor poslagati narezane kvadrate tijesta. Kolač ostaviti da se hladi 3 – 4 sata. Zatim premazati glazurom i ostaviti preko noći u hladnjaku da se dobro ohladi.
Glazura: Šećer u prahu zajedno s limunovim sokom i vodom glatko izmiješati. Glazurom premazati kolač (kistom).
Napomena: Ako nemate lim odgovarajuće veličine, možete improvizirati s aluminijskom folijom i to tako što ćete ispod rubova tijesta staviti foliju, podignuti krajeve, koje trebate učvrstiti da krema ne iscuri. Preostalu mahunu vanilije staviti u 1 kg šećera i na taj način uvijek imate pri ruci vanilin šećer.

Izvor: http://www.ljiljananieder.com/

0 komentari:

Objavi komentar